Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Verrijk je ouderschap met betaald aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof

Verrijk je ouderschap met betaald aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof

Wat is betaald ouderschapsverlof?

aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof

Aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof zijn twee belangrijke verlofregelingen die zijn bedoeld om ouders te ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen. Of je nu net bevallen bent of je kinderen naar school gaat, het is belangrijk om te weten wat er beschikbaar is en wat je rechten zijn als ouder. In dit artikel bespreken we wat aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof precies inhouden, wie er recht op heeft en hoe je het kunt aanvragen.

Aanvullend geboorteverlof

Aanvullend geboorteverlof is een verlofregeling die in 2019 is ingevoerd en die het mogelijk maakt dat partners na de geboorte van het kind extra verlof kunnen opnemen. Dit verlof is bedoeld om de partner meer tijd te geven om voor de pasgeboren baby te zorgen en kan worden opgenomen in de eerste zes maanden na de geboorte van het kind.

De regeling houdt in dat partners in totaal vijf weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen. Gedurende deze periode hebben ze recht op een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon. Deze uitkering wordt betaald door het UWV en is gemaximeerd op 70% van het maximum dagloon.

Voor wie geldt de regeling?

De regeling geldt voor partners van de moeder van het kind. Dit kan dus de vader zijn, maar ook een partner van hetzelfde geslacht of een draagmoeder. Om in aanmerking te komen voor aanvullend geboorteverlof moet de betreffende partner aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet hij in dienst zijn bij een werkgever die valt onder de Nederlandse sociale zekerheid. Dit houdt in dat hij in Nederland moet werken en hier ook sociale premies betaalt. Daarnaast moet hij minimaal één dag per week werken en moet hij aansluitend aan het geboorteverlof het aanvullend geboorteverlof opnemen.

Hoe vraag je het aanvullend geboorteverlof aan?

Het aanvullend geboorteverlof moet worden aangevraagd bij de werkgever. Het is aan de werkgever om het verlof te beoordelen en de aanvraag door te sturen naar het UWV. Het is echter verstandig om als werknemer zelf ook contact op te nemen met het UWV om te kijken of alles goed verloopt. Het UWV zal namelijk een uitkering verstrekken en kan de werknemer ook informeren over de regeling en de voorwaarden.

Betaald ouderschapsverlof

Betaald ouderschapsverlof is een verlofregeling waarmee ouders meer tijd krijgen om voor hun kinderen te zorgen. Dit verlof kan worden opgenomen nadat het kraamverlof en het aanvullend geboorteverlof zijn opgenomen. De regeling geldt voor zowel vaders als moeders, maar ook voor adoptie- en pleegouders.

De regeling maakt het mogelijk om in totaal negen weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Deze weken kunnen worden opgenomen tot het kind acht jaar oud is. Gedurende het verlof heeft de werknemer recht op een uitkering ter hoogte van 50% van zijn dagloon, met een maximum van 50% van het maximum dagloon.

Voor wie geldt de regeling?

De regeling geldt voor ouders, adoptie- en pleegouders. Om in aanmerking te komen voor betaald ouderschapsverlof moet de werknemer aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet hij in dienst zijn bij een werkgever die valt onder de Nederlandse sociale zekerheid. Dit houdt in dat hij in Nederland moet werken en hier ook sociale premies betaalt. Daarnaast moet hij minimaal één jaar in dienst zijn bij zijn werkgever voordat hij het ouderschapsverlof kan aanvragen.

Hoe vraag je het betaald ouderschapsverlof aan?

Het betaald ouderschapsverlof moet worden aangevraagd bij de werkgever. Het is aan de werkgever om het verlof te beoordelen en de aanvraag door te sturen naar het UWV. Het is echter verstandig om als werknemer zelf ook contact op te nemen met het UWV om te kijken of alles goed verloopt. Het UWV zal namelijk een uitkering verstrekken en kan de werknemer ook informeren over de regeling en de voorwaarden.

FAQs

1. Wanneer gaat het aanvullend geboorteverlof in?

Het aanvullend geboorteverlof gaat in na het kraamverlof. Het kraamverlof duurt één week en moet worden opgenomen in de eerste vier weken na de geboorte. Het aanvullend geboorteverlof kan direct aansluitend worden opgenomen en moet worden opgenomen in de eerste zes maanden na de geboorte.

2. Hoe lang duurt het betaald ouderschapsverlof?

Het betaald ouderschapsverlof duurt in totaal negen weken en kan worden opgenomen tot het kind acht jaar oud is. Het verlof kan in delen worden opgenomen, maar moet wel binnen twee jaar worden opgenomen.

3. Heb ik recht op het aanvullend geboorteverlof als ik als ZZP’er werk?

Nee, als ZZP’er heb je geen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling geldt alleen voor werknemers die in dienst zijn bij een werkgever die valt onder de Nederlandse sociale zekerheid.

4. Kan ik het betaald ouderschapsverlof ook in delen opnemen?

Ja, het betaald ouderschapsverlof kan in delen worden opgenomen. Het verlof moet echter wel binnen twee jaar worden opgenomen.

5. Krijg ik tijdens het aanvullend geboorteverlof en het ouderschapsverlof mijn volledige salaris?

Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijg je een uitkering ter hoogte van 70% van je dagloon, met een maximum van 70% van het maximum dagloon. Tijdens het ouderschapsverlof krijg je een uitkering ter hoogte van 50% van je dagloon, met een maximum van 50% van het maximum dagloon.

Trefwoorden gezocht door gebruikers:

Bekijk de video over “aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof”

Wat is betaald ouderschapsverlof?

Zie meer informatie: vi-magento.com

Afbeeldingen gerelateerd aan aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof

Wat is betaald ouderschapsverlof?
Wat is betaald ouderschapsverlof?

Meer informatie over aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof vind je hier.

Zie hier meer: https://vi-magento.com/html/

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 36 aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *