Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Aften in keel tijdens corona: symptomen, oorzaken en behandeling

Aften in keel tijdens corona: symptomen, oorzaken en behandeling

Keelontsteking - de oorzaak en behandeling

aften in keel corona

Aften in keel corona: symptomen, oorzaken en behandelingen

De wereld is momenteel getroffen door een pandemie als gevolg van een nieuw virus dat bekend staat als COVID-19. De ziekte veroorzaakt niet alleen ademhalingsproblemen, maar kan ook andere delen van het lichaam aantasten, waaronder de keel. De combinatie van de COVID-19-infectie met aften in de keel kan resulteren in een ernstigere ziekte en complicaties veroorzaken.

In dit artikel gaan we in op wat aften zijn, de symptomen, oorzaken en behandelingen, evenals hoe deze kunnen worden beïnvloed of veroorzaakt door COVID-19.

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine, pijnlijke zweren in de mond die kunnen voorkomen op de tong, lippen, wangen, gehemelte en keel. Ze kunnen één tot meerdere malen voorkomen in de mond en zijn vaak rond of ovaal van vorm. Aften kunnen variëren in grootte van een paar millimeter tot een centimeter breed.

Hoewel het niet bekend is wat aften veroorzaakt, zijn er verschillende factoren waarvan bekend is dat ze bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Stress, voedingstekorten, hormonale veranderingen en letsel aan de mond zijn enkele mogelijke oorzaken. Aften komen vaak voor bij mensen met een zwak immuunsysteem, inclusief mensen die geïnfecteerd zijn met het menselijke immunodeficiëntievirus (hiv).

Symptomen van aften in keel

Aften in de keel zijn net als aften in de mond, maar kunnen aanhouden en uitbreiden tot diepere weefsels die de keel bedekken. De symptomen van aften in de keel zijn afhankelijk van de ernst van het probleem. Over het algemeen kunnen de symptomen van aften in keel variëren, afhankelijk van het type aften.

– Eenkleurige aften worden gekenmerkt door gladde, witte plekken op de keel. Bij het afbreken kunnen deze plekken pijnlijk zijn.
– Meerkleurige aften worden gekenmerkt door meerdere plekken, vaak van verschillende grootte, die rood, wit of grijs kunnen zijn. Dit type aften is doorgaans pijnlijker dan hun eenkleurige tegenhangers.
– Herpetische keelzweren worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus en worden gekenmerkt door clusters van kleine, pijnlijke puistjes.

Bepaalde symptomen van aften in de keel kunnen bestaan ​​uit:

– Pijn in de keel, vooral bij het slikken
– Bloedend of gezwollen tandvlees
– Slappe kaken
– Koorts
– Lymfeklieren die gezwollen zijn

Hoe worden aften in de keel gediagnosticeerd?

Er is over het algemeen geen speciale diagnose voor aften in keelzweren. Als u vermoedt dat u aften in uw keel heeft, raadpleeg dan uw huisarts. Deze kan een visuele inspectie van de keel uitvoeren om vast te stellen of er aften aanwezig zijn. Als de symptomen zorgwekkend zijn, kan uw arts een monster van het aftenweefsel afnemen en het naar een laboratorium sturen voor meer tests.

Oorzaken van aften in keel

Hoewel de oorzaak van aften in keel niet bekend is, kan het door verschillende factoren veroorzaakt worden:

– Overgevoeligheid van het immuunsysteem
– Stress of angst
– Hormonale veranderingen
– Voedingstekorten, met name onvoldoende ijzer, vitamine B-12 en zink
– Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten of pittig voedsel
– Letsel aan de mond als gevolg van tandheelkundige procedures, mondademhaling, of het bijten van de binnenkant van de wang
– In sommige gevallen kan aften in de keel worden veroorzaakt door virussen, zoals het coxsackievirus of het herpes simplex-virus.

Behandelingen voor aften in de keel

Aften in keelzweren kunnen vanzelf genezen zonder enige behandeling. Lichte aften in de keel kunnen enkele dagen tot enkele weken duren en vergen geen behandeling.

Als de aften in de keel echter hinderlijk of pijnlijk zijn, kan uw arts u een medicijn voorschrijven om de symptomen te verlichten. Sommige medicijnen die vaak worden voorgeschreven voor aften in de keel zijn bijvoorbeeld:

– Pijnstiller medicatie zoals paracetamol of ibuprofen.
– Corticosteroïde medicatie om ontstekingen te verminderen.
– Antivirale medicijnen (indien mogelijk) om het herpes simplex-virus te behandelen.

FAQs

Hieronder volgt een lijst met veelgestelde vragen over aften in de keel:

1. Hoe lang duurt het voordat aften in de keel genezen?

Aften in keelzweren kunnen variëren in duur, van enkele dagen tot enkele weken. De tijd die nodig is voor genezing is onder meer afhankelijk van de ernst van de aften, en de behandeling die ze ontvangen.

2. Wat kan worden ingenomen om aften in de keel te verlichten?

Er zijn verschillende behandelingen voor aften in de keel, waaronder pijnstillende medicijnen en corticosteroïd medicijnen die ontstekingen verminderen.

3. Zijn aften in de keel besmettelijk?

Aften in de keel zijn niet besmettelijk, maar de virussen of bacteriën die ze veroorzaken, kunnen besmettelijk zijn. Het delen van voedsel, drinken en kussen met iemand die aften in de keel heeft, kan het risico op het krijgen van deze zweren verhogen.

4. Hoe kan ik aften in mijn keel voorkomen?

Het voorkomen van aften in de keel is niet altijd mogelijk, maar het vermijden van bepaalde triggers kan helpen. Voedingsmiddelen vermijden die duizeligheid of bijwerkingen veroorzaken, het vermijden van letsel aan de mond en het investeren in de immuniteit van het lichaam kan allemaal helpen om aften in de keel te verminderen.

Aften in de keel hoeven niet altijd ernstig te zijn, maar kunnen wel ongemak veroorzaken, vooral in combinatie met COVID-19. Als u last heeft van keelpijn en deze niet snel geneest, raadpleeg dan uw arts voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.

Trefwoorden gezocht door gebruikers:

Bekijk de video over “aften in keel corona”

Keelontsteking – de oorzaak en behandeling

Zie meer informatie: vi-magento.com

Afbeeldingen gerelateerd aan aften in keel corona

Keelontsteking - de oorzaak en behandeling
Keelontsteking – de oorzaak en behandeling

Meer informatie over aften in keel corona vind je hier.

Zie hier meer: https://vi-magento.com/html/

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel aften in keel corona. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 35 aften in keel corona

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *