Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen: Verborgen verhalen en geschiedenis

Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen: Verborgen verhalen en geschiedenis

Vrouwen en verzet. In het Rijk van Nijmegen, 1940-1945

agatha christiestraat 14 nijmegen

Agatha Christiestraat 14 Nijmegen: Het Verhaal Achter Dit Adres

Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen is een bijzonder adres. Het is niet zomaar een straatnaam, het is een eerbetoon aan de bekende Engelse misdaadschrijfster, Agatha Christie. Het huis op nummer 14 is al even bijzonder, omdat het een rol speelde in haar leven.

Wie Was Agatha Christie?

Agatha Christie (1890-1976) was een Engelse schrijfster van misdaadromans en toneelstukken. Ze wordt gezien als een van de meest succesvolle en invloedrijke schrijfsters uit de geschiedenis. Haar boeken zijn in meer dan honderd talen vertaald en er zijn meer dan twee miljard exemplaren van verkocht.

Agatha Christie schreef meer dan tachtig misdaadromans, waaronder “Moord op de Oriënt-Express”, “De muizenval” en “Moord in de bibliotheek”. Veel van haar boeken werden verfilmd en worden nog steeds regelmatig op televisie uitgezonden. Haar bekendste personage is de Belgische detective Hercule Poirot, maar ze schreef ook over Miss Marple en talloze andere intrigerende figuren.

Het Leven van Agatha Christie

Agatha Christie werd geboren op 15 september 1890 in Torquay, een kustplaats in het zuiden van Engeland. Ze was de jongste van drie kinderen van een Amerikaanse moeder en een Britse vader. Als kind studeerde ze piano en zang en was ze een fervent lezer.

In 1914 trouwde Agatha Christie met Archibald Christie, een luitenant in het Royal Flying Corps. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Agatha Christie als verpleegster in een ziekenhuis en leerde ze veel over de chemie van medicijnen, wat ze later in haar boeken gebruikte. Na de oorlog begon ze met schrijven en publiceerde ze haar eerste boek, “De zaak Styles”, in 1920.

In 1926 verdween Agatha Christie plotseling. Ze was uit haar huis in Berkshire vertrokken en werd elf dagen later teruggevonden in een hotel in Harrogate, waar ze onder een andere naam verbleef. De reden voor haar verdwijning is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het leidde tot veel speculatie en sensatie in de media.

Agatha Christie hertrouwde in 1930 met de archeoloog Max Mallowan en maakte diverse reizen met hem naar het Midden-Oosten, waar ze inspiratie opdeed voor haar boeken. Na de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van haar moeder in 1955 begon Agatha Christie steeds meer teruggetrokken te leven. Ze overleed in 1976 op de leeftijd van 85 jaar in Wallingford, Oxfordshire.

Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen

In 1973 werd Agatha Christie benoemd tot ereburger van de stad Nijmegen, vanwege de populariteit van haar boeken in Nederland. De gemeente besloot daarop om een straat naar haar te vernoemen en koos daarvoor een nieuwe woonwijk in het noorden van de stad.

De Agatha Christiestraat werd in 1974 aangelegd en kreeg zijn eerste bewoners. Het huis op nummer 14 is gebouwd in de jaren zeventig en is een typische nieuwbouwwoning uit die tijd. Het staat in een rustige buurt, vlakbij een parkje en een speelplaats voor kinderen.

Hoewel Agatha Christie zelf nooit in Nijmegen is geweest, heeft het adres op nummer 14 toch een bijzondere betekenis. Het huis heeft namelijk jarenlang dienstgedaan als postadres voor Agatha Christie Limited, de onderneming die werd opgericht om de auteursrechten van haar boeken te beheren.

Agatha Christie Limited

Agatha Christie Limited werd opgericht in 1955, vlak na het overlijden van Agatha Christie’s moeder. Het bedrijf beheerde de rechten van alle boeken van Agatha Christie en alle daaruit voortvloeiende merchandise, zoals toneelstukken, films, televisieseries, spelletjes en nog veel meer.

Na de dood van Agatha Christie in 1976 werd het bedrijf voortgezet door haar dochter, Rosalind Hicks, en later door haar kleinzoon, Mathew Prichard. Agatha Christie Limited groeide uit tot een belangrijke speler in de entertainmentindustrie en breidde uit naar tal van internationale markten.

In 1998 werden de rechten van Agatha Christie’s oeuvre overgedragen aan de uitgeverij HarperCollins, die nog altijd de boeken uitgeeft en verkoopt. Agatha Christie Limited is echter nog steeds actief en beheert de rechten van het merk Agatha Christie, waaronder de naam en de beeltenis van de schrijfster, de personages uit haar boeken en alle merchandise die daarmee samenhangt.

FAQs

Wat is Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen?

Agatha Christiestraat 14 in Nijmegen is een huis dat een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de beroemde Engelse misdaadschrijfster Agatha Christie. Het was jarenlang het postadres van Agatha Christie Limited, de onderneming die de auteursrechten van haar boeken beheert.

Waarom is een straat vernoemd naar Agatha Christie?

Agatha Christie werd in 1973 benoemd tot ereburger van de stad Nijmegen, vanwege de populariteit van haar boeken in Nederland. Om haar te eren besloot de gemeente een straat naar haar te vernoemen en koos daarvoor een nieuwe woonwijk in het noorden van de stad.

Hoeveel boeken heeft Agatha Christie geschreven?

Agatha Christie heeft meer dan tachtig misdaadromans geschreven, waaronder “Moord op de Oriënt-Express”, “De muizenval” en “Moord in de bibliotheek”. Veel van haar boeken zijn verfilmd en worden nog steeds regelmatig op televisie uitgezonden.

Wat is Agatha Christie Limited?

Agatha Christie Limited is een onderneming die in 1955 werd opgericht om de auteursrechten van alle boeken van Agatha Christie te beheren. Het bedrijf breidde later uit naar tal van internationale markten en beheert nog steeds de rechten van het merk Agatha Christie, waaronder de naam en de beeltenis van de schrijfster, de personages uit haar boeken en alle merchandise die daarmee samenhangt.

Waar kan ik boeken van Agatha Christie vinden?

Boeken van Agatha Christie zijn verkrijgbaar bij de boekhandel of online bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon. De meeste boeken zijn in diverse talen verkrijgbaar en er zijn ook e-boeken en luisterboeken beschikbaar. Veel bibliotheken hebben ook boeken van Agatha Christie in hun collectie.

Trefwoorden gezocht door gebruikers:

Bekijk de video over “agatha christiestraat 14 nijmegen”

Vrouwen en verzet. In het Rijk van Nijmegen, 1940-1945

Zie meer informatie: vi-magento.com

Afbeeldingen gerelateerd aan agatha christiestraat 14 nijmegen

Vrouwen en verzet. In het Rijk van Nijmegen, 1940-1945
Vrouwen en verzet. In het Rijk van Nijmegen, 1940-1945

Meer informatie over agatha christiestraat 14 nijmegen vind je hier.

Zie hier meer: https://vi-magento.com/html

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel agatha christiestraat 14 nijmegen. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 71 agatha christiestraat 14 nijmegen

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *