Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Ontdek de charme van de Alexander Gogelweg in Den Haag

Ontdek de charme van de Alexander Gogelweg in Den Haag

7-7-2018 Alexander Gogelweg, Den Haag-Huis

alexander gogelweg den haag

De Alexander Gogelweg in Den Haag is één van de belangrijkste wegen in de stad. De weg is vernoemd naar Alexander Gogel, een vooraanstaande politicus en econoom uit de 18e eeuw. De weg strekt zich uit vanaf de zuidkant van de stad tot aan de kust van Scheveningen en is een belangrijke verbinding tussen verschillende wijken en delen van de stad. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, architectuur en functie van de Alexander Gogelweg in Den Haag.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Alexander Gogelweg gaat terug tot de jaren 1920, toen de stad begon met het bouwen van nieuwe wijken aan de zuidkant van Den Haag. In 1925 werd de gemeentelijke Woningdienst opgericht, die verantwoordelijk was voor de bouw van duizenden nieuwe huizen en appartementen in de stad. In deze periode werden ook nieuwe wegen aangelegd om de verschillende wijken met elkaar te verbinden, waaronder de Alexander Gogelweg.

Alexander Gogel werd geboren in 1765 in Den Haag. Hij was de zoon van een Oostenrijkse bankier en groeide op in een welvarende familie. Gogel studeerde rechten in Leiden en werkte daarna enige tijd als advocaat in Amsterdam. In 1791 vertrok hij naar Parijs, waar hij in contact kwam met Franse revolutionairen en hun ideeën over democratie en economie.

Na zijn terugkeer in Nederland werd Gogel benoemd tot secretaris van de Bataafse Republiek. In deze functie speelde hij een belangrijke rol bij het hervormen van de Nederlandse economie, waaronder de introductie van een uniform belastingstelsel en de oprichting van de Nederlandsche Bank. Gogel overleed in 1821 in Den Haag en werd begraven op de Haagse begraafplaats Nieuw Eykenduynen.

Architectuur

De Alexander Gogelweg is voornamelijk bebouwd met appartementencomplexen en eengezinswoningen uit de jaren 1920 en 1930. De meeste gebouwen zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, een artistieke beweging uit de jaren 1910 en 1920 die bekend stond om zijn expressieve baksteenarchitectuur en bijzondere ornamenten. Veel van de gebouwen aan de Alexander Gogelweg zijn dan ook versierd met sculpturen, reliëfs en mozaïeken in deze stijl.

Een goed voorbeeld van de Amsterdamse School-architectuur aan de Alexander Gogelweg is het complex op nummer 1-9, dat in 1930 werd gebouwd als onderdeel van het Plan Zuid van de gemeente. Het complex bestaat uit 144 woningen, verdeeld over verschillende blokken, met een binnentuin en een gemeenschappelijke wasruimte. De gebouwen hebben een karakteristieke baksteenarchitectuur met ronde erkers, ingewikkelde dakranden en rijke gevelversieringen.

Een ander opvallend gebouw aan de Alexander Gogelweg is het voormalige gebouw van de Posterijen en Telegrafie, dat werd gebouwd in 1938. Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, een architectuurstijl uit de jaren 1920 en 1930 die bekend stond om zijn soberheid en functionaliteit. Het gebouw heeft een strakke betonnen gevel met horizontale banden en een plat dak. Sinds 2001 is het gebouw in gebruik als kantoor van de Belastingdienst.

Functie

De Alexander Gogelweg vervult een belangrijke verkeersfunctie in Den Haag. De weg is onderdeel van de stadsring A12 en verbindt verschillende wijken en delen van de stad met elkaar. Daarnaast loopt de weg langs enkele belangrijke instellingen, zoals het Medisch Centrum Haaglanden en de Belastingdienst.

De weg is ook een populaire plek voor recreatie en ontspanning. Aan de noordkant van de Alexander Gogelweg ligt het Westbroekpark, een groot park met een rozentuin, een Japanse tuin en een speeltuin. Aan de zuidkant van de weg ligt het Zuiderpark, een groot stadspark met sportvelden, een zwembad en een dierenpark.

FAQs

Wat is de oorsprong van de Alexander Gogelweg?

De Alexander Gogelweg is vernoemd naar Alexander Gogel, een vooraanstaande politicus en econoom uit de 18e eeuw. De weg werd aangelegd in de jaren 1920 en 1930 als onderdeel van de uitbreiding van Den Haag naar de zuidkant van de stad.

Welke architectuurstijl is er te vinden aan de Alexander Gogelweg?

Veel van de gebouwen aan de Alexander Gogelweg zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, een artistieke beweging uit de jaren 1910 en 1920 die bekend stond om zijn expressieve baksteenarchitectuur en bijzondere ornamenten. Sommige gebouwen zijn ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, een architectuurstijl uit de jaren 1920 en 1930 die bekend stond om zijn soberheid en functionaliteit.

Welke functie vervult de Alexander Gogelweg?

De Alexander Gogelweg vervult een belangrijke verkeersfunctie in Den Haag. De weg is onderdeel van de stadsring A12 en verbindt verschillende wijken en delen van de stad met elkaar. Daarnaast loopt de weg langs enkele belangrijke instellingen, zoals het Medisch Centrum Haaglanden en de Belastingdienst. De weg is ook een populaire plek voor recreatie en ontspanning, met parken als het Westbroekpark en het Zuiderpark aan weerszijden van de weg.

Conclusie

De Alexander Gogelweg is een belangrijke straat in Den Haag, die zowel een verkeers- als een recreatieve functie vervult. De weg is vernoemd naar Alexander Gogel, een vooraanstaande politicus en econoom uit de 18e eeuw. Veel van de gebouwen aan de Alexander Gogelweg zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, een artistieke beweging uit de jaren 1910 en 1920 die bekend stond om zijn expressieve baksteenarchitectuur en bijzondere ornamenten. De weg is een belangrijke verbindingsweg in Den Haag en loopt langs belangrijke instellingen, zoals het Medisch Centrum Haaglanden en de Belastingdienst. Aan weerszijden van de weg liggen ook parken zoals het Westbroekpark en het Zuiderpark.

Trefwoorden gezocht door gebruikers:

Bekijk de video over “alexander gogelweg den haag”

7-7-2018 Alexander Gogelweg, Den Haag-Huis

Zie meer informatie: vi-magento.com

Afbeeldingen gerelateerd aan alexander gogelweg den haag

7-7-2018 Alexander Gogelweg, Den Haag-Huis
7-7-2018 Alexander Gogelweg, Den Haag-Huis

Meer informatie over alexander gogelweg den haag vind je hier.

Zie hier meer: https://vi-magento.com/html

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel alexander gogelweg den haag. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 97 alexander gogelweg den haag

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *