Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Website Maken Met Html: De Basisprincipes Stap Voor Stap Uitgelegd

Website Maken Met Html: De Basisprincipes Stap Voor Stap Uitgelegd

Website Maken Met Html: De Basisprincipes Stap Voor Stap Uitgelegd

Html Tutorial Voor Beginners | ???? Gratis Html Cursus Om Websites Te Maken (Nederlands)

Keywords searched by users: website maken met html html website maken programma, website bouwen, html editor, HTML website code, wordpress website maken, visual studio code, javascript, html editor online

Wat is HTML?

HTML, afkorting voor HyperText Markup Language, is de basisstructuur van het internet. Het is een programmeertaal die wordt gebruikt om webpagina’s te maken en te structureren. HTML maakt gebruik van tags om elementen zoals tekst, afbeeldingen, links en video’s op een webpagina aan te duiden. Met behulp van deze tags kunnen ontwikkelaars de inhoud van een webpagina definiëren en opmaken.

HTML zorgt ervoor dat de inhoud van een webpagina gestructureerd en toegankelijk is voor browsers. Het is echter belangrijk op te merken dat HTML alleen verantwoordelijk is voor de structuur en inhoud van een webpagina, niet voor de visuele opmaak. Hiervoor wordt CSS (Cascading Style Sheets) gebruikt.

Hoe open je een HTML bestand?

Om een HTML-bestand te openen, heb je een webbrowser nodig. HTML-bestanden zijn platte tekstbestanden die de code bevatten om een webpagina te maken. Elke webbrowser is in staat om deze bestanden te lezen en weer te geven zoals bedoeld.

Om een HTML-bestand te openen, kun je met de rechtermuisknop op het bestand klikken en “Openen met” selecteren. Kies vervolgens de webbrowser van jouw keuze uit de lijst met beschikbare programma’s. De browser opent het HTML-bestand en toont de webpagina op het scherm.

Zelf een webpagina maken met HTML

Als je zelf een webpagina wilt maken met HTML, zijn er verschillende stappen die je moet volgen:

1. Open een teksteditor naar keuze, zoals Kladblok, Notepad++ of Visual Studio Code.
2. Begin met het schrijven van de HTML-structuur van jouw webpagina. Dit begint met het openen van de HTML-tag, gevolgd door de head- en body-tags.
3. Binnen de head-tag kun je de titel van jouw webpagina definiëren met de title-tag.
4. In de body-tag kun je alle inhoud van jouw webpagina toevoegen, zoals tekst, afbeeldingen en links.
5. Gebruik de verschillende HTML-tags om de inhoud van jouw webpagina te structureren en te markeren. Bijvoorbeeld, gebruik de h1-tag voor de hoofdkop, de p-tag voor alinea’s en de img-tag voor afbeeldingen.
6. Sla het bestand op met de extensie .html, bijvoorbeeld “index.html”.
7. Open het HTML-bestand met een webbrowser om jouw webpagina te bekijken.

Het bouwen van een webpagina met HTML kan een eenvoudige manier zijn om een basiswebsite te maken. Het biedt volledige controle over de structuur en inhoud van de pagina.

Gebruik van HTML-tags

HTML maakt gebruik van tags om de verschillende elementen op een webpagina aan te duiden. Een HTML-tag bestaat uit een starttag, inhoud en een eindtag. Hier is een voorbeeld van de structuur van een HTML-tag:

“`
inhoud
“`

De tagname geeft het type element aan, zoals een paragraaf (p), kop (h1, h2, h3, enz.), lijst (ul, ol, li), afbeelding (img), link (a) en nog veel meer. Hier zijn enkele veelgebruikte HTML-tags:

– `

` tot `

`: hiermee kun je hoofdkoppen van verschillende groottes definiëren.
– `

`: dit is de tag voor een alinea.
– ``: hiermee kun je links maken naar andere webpagina’s.
– ``: hiermee kun je afbeeldingen toevoegen aan jouw webpagina.
– `

  ` en `

   `: deze tags worden gebruikt om ongeordende (bullets) en geordende (nummering) lijsten te maken.
   – `

   ` en ``: deze tags worden gebruikt als container voor andere elementen of om een specifiek deel van de tekst te markeren.
   – `

   `: deze tag wordt gebruikt om tabellen te maken.
   – `

   `: deze tag wordt gebruikt om formulieren te maken voor het verzenden van gegevens op een webpagina.

   Dit zijn slechts enkele van de vele HTML-tags die beschikbaar zijn om jouw webpagina’s mee te structureren en op te maken.

   Inleiding tot CSS

   CSS, Cascading Style Sheets, is een stijlbladtaal die wordt gebruikt om de visuele opmaak van een webpagina te bepalen. Terwijl HTML verantwoordelijk is voor de structuur en inhoud van een webpagina, is CSS verantwoordelijk voor de presentatie en vormgeving ervan.

   Met CSS kun je de kleuren, lettertypen, marges, uitlijning, achtergronden en andere visuele aspecten van jouw webpagina’s aanpassen. Het maakt gebruik van selectoren en regels om specifieke elementen op een webpagina te targeten en de gewenste stijlen toe te passen.

   CSS kan op verschillende manieren worden toegepast op een HTML-bestand. Het kan worden ingesloten in het `